
HELSTEKT KALKON
Klassisk helstekt kalkon. Servera gärna med kokt potatis, brysselkål och gelé.
- ca. 30 min/Kg Kalkon
- 0,5 Kg/Person
GÖR SÅ HÄR
Värm ugnen till 175 grader.
Ta ur den lilla påsen med inkråm som finns i kalkonen (kan användas till sås). Skölj av kalkonen.
Gnid in kalkonen med citron, in- och utvändigt. Salta och peppra.
Fyll kalkonen förslagsvis med äpplen och katrinplommon. Bind ihop kalkonen runt hals, ben och vingar, men helst inte snöre över bröstet.
Pensla kalkonen runt om med smält smör.
Lägg kalkonen med bröstet upp i en smord långpanna eller rymlig ugnsform.
Stek kalkonen på galler i ugnen nedre del i minst 30 minuter per kilo.
Pensla med smör och ös med skyn då och då.
Prova om köttet är färdigstekt genom att sticka i lårvecket alt stektermometern sticks in i bröstköttet till benet. Köttet är färdigt vid 80 graders innertemperatur. Saften som sipprar ut får inte vara rosafärgad. Är den rosa måste kalkon stekas lite till.

HELSTEKT KALKON
Klassisk helstekt kalkon. Servera gärna med kokt potatis, brysselkål och gelé.
- ca. 30 min/Kg Kalkon
- 0,5 Kg/Person
Ingridienser
1 fryst kalkon
1 citron
ca 3 tsk salt
ca 2 tsk vit- eller svartpeppar
2 äpplen
1 påse kärnfria katrinplommon
Smör till pensling